Hieronder staat de tekst van de reportage zoals deze in 2009 door Gerrit van Eikenhorst voor PiPa is gemaakt.

Voor de originele reportage klikt u hier.

Ook is er in 2008 een reportage gemaakt voor het personeelsblad van mijn werk. Om deze reportage te zien klikt u hier.
Ook is er in 2008 een reportage gemaakt voor PiPa. Om deze reportage te zien klikt u hier

Ook is er in 2008 een reportage gemaakt in het Spoor der Kampioenen. Om deze reportage te zin klikt u hier.

 

Eric Princen - Winterswijk (NL) Dubbele zege op vredesconcours uit Berlijn.

Op zondag 30 augustus j.l. stond het Internationale Vredesconcours vanaf Berlijn op het programma, een vlucht die samen met Frankfurt a/d Oder deel uit maakt van de Oostlijn Cup. Helaas was ook dit jaar de deelname met 1.059 duiven minimaal te noemen. Alleen in het gebied langs de oostgrens van ons land was er enige mate van belangstelling.
 
De duiven kregen om 09.20 uur de vrijheid, overigens op een lossingsplaats die 20 kilometer dichterbij lag dan de oorspronkelijke. Vanwege de west-zuidwestelijke wind werd het een pittige vlucht, temeer daar de duiven in Duitsland te maken kregen met gebieden met zware bewolking. Toch werd het een mooi verlopen krachtmeting, waarbij slechts 2 duiven de kaap van 1.000 meter per minuut wisten te ronden. Deze beide duiven waren van Eric Prinsen uit het Gelderse Winterswijk, wiens duiven op deze vlucht werkelijk enorm goed presteerden.
Eric korfde op Berlijn 30 weduwduivinnen, waarvan er 20 een prijs zullen spelen. En dat met een prachtige serie, want op de NPO meldingslijst vinden we zijn twaalfde duif op plaats 51. Op maandagavond waren er 27 duiven terug. Deze weduwduivinnen werden tot begin juni verduisterd. Na afloop van het reguliere programma met de oude duiven kwamen ze op het hok van de doffers. De bakken dicht met daarvoor een klein zitplankje. Als voorbereiding werden ze twee keer afgericht met de jonge duiven en twee keer met de natoer. Daarna Frankfurt a/d Oder en Rodeschool. Op deze laatste vlucht speelde Eric 1 t/m 5 in Kring 3. De duiven waren werkelijk super in vorm. Op de dag van inmanding trainden ze ’s ochtends nog twee en een half uur. Ook de pennenstand was prima met slechts nog maar één of twee gegooide pennen. Eric Prinsen had niet gedacht aan een dubbele overwinning, maar is niet verbaasd over de goede uitslag van zijn duiven: ‘mijn duiven doen het goed op de zwaardere vluchten. Dan zijn ze in hun element’. Dat klopt als we de vluchten bekijken met de behaalde Teletekstplaatsen in het verleden.

Eric Prinsen een groot kampioen             
Eric Prinsen is een begrip in de postduivensport, met name in Oost Nederland. Hij is bestuurlijk actief in C.C. ‘De Achterhoek’. In zijn jonge jaren was hij een fervent paardenliefhebber en via zijn schoonvader kwam hij in aanraking met de duivensport. Al snel behoorde hij tot de toonaangevende liefhebbers en behaalde vele aansprekende titels in alle mogelijke spelverbanden. Een hoogtepunt was ongetwijfeld de 1e Nationaal Reims in 1993. In 2001 volgde de verhuizing naar de huidige locatie aan de Weverstraat in Winterswijk en ook daar ging het gelijk weer crescendo met o.a. in 2005 en 2006 het 1e kampioenschap Afdeling 9 NPO vluchten, in 2007 de 1e Nationaal Chantilly, en in 2008 1e Nationaal Breuil le Vert. Dus twee nationale overwinningen achtereen op de afsluitende juniorenklassieker. Heel bijzonder! In 2008 verder 3e Nationaal Frankfurt a.d. Oder en 7e NPO Morlincourt. Het seizoen 2009 is weer helemaal top voor de maestro uit de Achterhoek. Van de 32 vluchten behaalde hij 28 overwinningen in zijn club ‘De Luchtbode’. Verder op Teletekst met een 7e en 8e Nationaal Chateauroux, 4e Nationaal Blois en dan nu 1e , 2e  en 7e  op het Vredesconcours vanaf Berlijn.  Verder werd hij 2e Kampioen NPO vluchten in Afdeling 9. Eric is een allrounder, wiens duiven echt top presteren van 100 tot 1.000 kilometer. In de toekomst zal hij zich wellicht toch wat meer gaan specialiseren. Overigens heeft hij zijn spelsysteem de laatste jaren al wat gewijzigd om op de juiste momenten te kunnen pieken.

De winnares van Berlijn  

De winnares van Berlijn is de NL 05-5503650, een fantastische duivin, die tot op heden geweldig presteerde. Ook in 2008 deed ze de twee vluchten die tellen voor de Oostlijn Cup.
Haar vader is van de Oude Miskleurlijn x Koppel 5 Gebr. Dirks. De moeder is van het soort van Willem de Bruijn x het eigen oude Meulemans soort.

Tenslotte
Over de Duitsland-vluchten en de deelname daar aan laten we Eric zelf aan het woord: ‘In het oosten van het land spelen we graag deze vluchten. Met een gunstige wind hebben we hier dan natuurlijk kans op een zege. Waarom doet de rest van het land toch niet mee? Ik begrijp het niet. In het oosten en noorden van het land doen we toch ook gewoon mee aan vluchten, waar we niet al te veel kans hebben op een ereplaats. Ik heb niet de indruk dat de NPO van deze vluchten een succes wil maken. Hoe kan het zijn dat in de week voor de inmanding nog weer met de afstand wordt geschoven. Dit draagt niet bij tot een positief gevoel over deze vlucht. Overigens is Frankfurt a/d Oder een verbetering t.o.v. Munchen. Het verloop van de huidige twee Duitsland vluchten was pittig, maar mogen de duiven er ook voor werken. En de verliezen zijn gering en het zijn zeker geen rampvluchten waar de tegenstanders zo graag van spreken’.
Eric en Ria, van harte proficiat met jullie schitterende overwinning en uitslag op het Vredesconcours vanaf Berlijn!  Hopelijk zorgt de organisatie ervoor dat deze vluchten in 2010 meer vlees op de botten krijgen.